Logo image Boatfinder
Η Ιστιοδρομία των Tall Ships «Ιστορικές Θάλασσες» image

Η Ιστιοδρομία των Tall Ships «Ιστορικές Θάλασσες»

Ταξίδια - Εκδρομές
26/04/2010

 

Μια μεγάλη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τον προσεχή μήνα. Πρόκειται για τις ιστιοδρομίες ιστιοφόρων πλοίων Tall ships στον οποίο συμμετέχουν μεγάλα ιστιοφόρα πλοία με πόλη εκκίνησης τον Βόλο.

Οι ιστιοδρομίες ιστιοφόρων πλοίων (Tall Ships) αποτελούν ένα διεθνώς αναγνωρισμένο γεγονός το οποίο διοργανώνεται από τη Sail Training International, και διεξάγεται κάθε καλοκαίρι στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Κάθε χρόνο συμμετέχουν από 70 έως 100 πλοία από 15 έως 20 χώρες, τα οποία έχουν πλήρωμα από περίπου 5-6.000 νέους από 30 διαφορετικές χώρες.

Ο κύριος στόχος της εκδήλωσης που συνδυάζει τέσσερις ημέρες δραστηριοτήτων με αγώνες ή κρουαζιέρες μεταξύ των λιμένων, είναι να παράσχει μια ευκαιρία για τους νέους να αναπτύξουν τις προσωπικές τους δεξιότητες και συνεπώς, τουλάχιστον το 50% του πληρώματος του πλοίου πρέπει να είναι ηλικίας από 15 έως 25 ετών.

Η φιλοξενία της Ιστιοδρομίας των Tall Ships "Ιστορικές Θάλασσες" θα συνδυαστεί με έναν αριθμό αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, και με σημείο αναφοράς ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά ένα αντίγραφο της αρχαίας Αργούς, που κατασκευάστηκε βάσει περιγραφών και απεικονίσεων του αρχαίου πρωτοτύπου.

Το σύγχρονο σκάφος αναμένεται να αναβιώσει στο μέλλον το αρχαίο ταξίδι των Αργοναυτών, αποπλέοντας με πλήρωμα εθελοντών νέων, μέσω των Δαρδανελίων και τις ακτές της Μικράς Ασίας, στη Μαύρη Θάλασσα, την ίδια πορεία που θα ακολουθήσει και ο στόλος των Μεγάλων Ιστιοφόρων που μετέχουν στην Ιστιοδρομία.

Ο Βόλος αναμένει να καλωσορίσει τους νέους εκπαιδευόμενους, τα πληρώματα, τα πλοία και τους διεθνείς επισκέπτες στην τριήμερη "αργοναυτική" γιορτή, πριν ανοίξουν πανιά στην αναζήτηση για το δικό τους "Χρυσόμαλλο Δέρας".

Η Ιστιοδρομία των Tall Ships "Ιστορικές θάλασσες" θα αποτελείται από τρεις αγώνες, χωρίς τμήμα ελεύθερης πλοήγησης (cruise-in-company).

Ο πρώτος αγώνας ξεκινάει από το Βόλο στις 12 Μαΐου, με περιοχή εκκίνησης τα νότια της νήσου Σκιάθου, περίπου 30 μίλια από το Βόλο. Με τα νησιά των Σποράδων στα αριστερά του, ο στόλος θα κατευθυνθεί, μέσω μιας σειράς στιγμάτων πλοήγησης (waypoints) προς ένα τελικό στίγμα δυτικά της εισόδου των Δαρδανελίων, σε απόσταση περίπου 160 μιλίων.

Τα πλοία θα κάνουν ανάπαυλα σ’ αυτό το στίγμα και θα σταματήσουν την αγωνιστική διαδρομή. Θα τους επιτραπεί να περάσουν μέσα από τη θάλασσα του Μαρμαρά και το Βόσπορο με τις μηχανές τους και θα έχουν 60 ώρες στη διάθεση τους για να φθάσουν στο στίγμα εκκίνησης του δεύτερου σκέλους του πρώτου αγώνα στην Μαύρη Θάλασσα σε απόσταση περίπου 170 μιλίων. Κατά τη διάρκεια της χρονικής αυτής περιόδου των 60 ωρών, τα πλοία θα έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν όπου επιθυμούν, να ανεφοδιαστούν -αλλά χωρίς να πάρουν πλήρωμα- και να ξεκουραστούν. Δεν θα μπορούν να ξεκινήσουν τον αγώνα νωρίτερα των 60 ωρών και πρέπει να τερματίσουν την αγωνιστική διαδρομή στη Βάρνα της Βουλγαρίας μέχρι τις 21 Μαΐου.

Μετά από τέσσερις μέρες εορταστικών εκδηλώσεων, ο στόλος θα αποπλεύσει από τη Βάρνα στις 24 Μαΐου, ημέρα της Εθνικής Εορτής της Βουλγαρίας, και θα ξεκινήσει τον δεύτερο αγώνα. Αυτός ο αγώνας, θα περάσει έναν αριθμό στιγμάτων διαδρομής, καλύπτοντας απόσταση 200 μιλίων, μέχρι τη βόρεια είσοδο του Βοσπόρου, όπου θα τερματίσει στις 27 Μαΐου. Ο στόλος κατόπιν, θα συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη, για άλλες τέσσερις ημέρες εορταστικών εκδηλώσεων. Θα αποπλεύσει από εκεί στις 30 Μαΐου και θα διαπλεύσει τη θάλασσα του Μαρμαρά και τα Δαρδανέλια, μέχρι το σημείο εκκίνησης του τρίτου αγώνα.

Ο τρίτος αγώνας θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου και θα κατευθυνθεί νότια προς το Λαύριο στην Ελλάδα, αφήνοντας τα νησιά των Κυκλάδων Μύκονο και Νάξο στα αριστερά του. Ο τρίτος αγώνας θα έχει μήκος 220 μιλίων και θα τερματίσει έξω από το Λαύριο στις 4 Ιουνίου. Εδώ ο στόλος θα παραμείνει ελλιμενισμένος μέχρι τις 7 Ιουνίου, οπότε τα πλοία θα διασκορπιστούν, ελεύθερα να επιστρέψουν στις βάσεις τους ή να συνεχίσουν σε άλλες εκδηλώσεις.

Πληροφορίες: www.tallshipsvolos2010.gr