Logo image Boatfinder
Οδηγός Αγοράς Μεταχειρισμένου Σκάφους image

Οδηγός Αγοράς Μεταχειρισμένου Σκάφους

Ταξίδια - Εκδρομές
06/06/2010

Πάντα ονειρευόσασταν να σκίζετε τα κύματα με το δικό σας σκάφος, να αισθάνεστε τον θαλασσινό αέρα και το σπρέι του ωκεανού στο πρόσωπό σας. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας και να ξεκινήσετε να ψάχνετε το σκάφος που θα σας οδηγήσει στην δικιά σας, προσωπική Ιθάκη.

Η αγορά των μεταχειρισμένων σκαφών προσφέρει άπειρες ευκαιρίες, αλλά και πολλές παγίδες που μπορούν από τη μία στιγμή στην άλλη, να μετατρέψουν το όνειρό σας σε εφιάλτη. Γι αυτό η αγορά σκάφους από δεύτερο χέρι πρέπει να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και νηφαλιότητα. Τα πλεονεκτήματα του μεταχειρισμένου σκάφους, πέρα από την χαμηλότερη τιμή του, είναι και ο πλουσιότερος εξοπλισμός. Συνήθως τα μεταχειρισμένα σκάφη έχουν όλα αυτά που σε ένα καινούριο είναι extra. Τέντες, GPS, βυθόμετρο, τρέιλερ, χημική ή ναυτική τουαλέτα, κλιματισμός, ηχοσύστημα, ξύλο teak κλπ.

Το πρώτο και αρκετά σημαντικό είναι να αναγνωρίστε τις πραγματικές σας ανάγκες. Το θαλασσινό ρητό όσο πιο πολλά μέτρα τόσο πιο καλά ισχύει μόνο αν το πορτοφόλι σας είναι πολύ μεγάλο! Το μεγάλο σκάφος εκτός από μεγάλο κόστος κτήσης, έχει και πολλά λειτουργικά έξοδα. Η συντήρηση, ο ενλιμενισμός, τα καύσιμα, είναι όλα σημαντικά κόστη και χρειάζεται σοβαρός προγραμματισμός και αξιολόγηση των πραγματικών αναγκών για να καταλήξει κάποιος στην κατάλληλη κατηγορία. Συχνά παρασύρεται κανείς στο κυνήγι της ευκαιρίας και αποκτά ένα ακριβό σκάφος σε καλή τιμή, μόνο για να βρεθεί αντιμέτωπος με δυσβάσταχτα λειτουργικά κόστη, ανακόλουθα με τις πραγματικές του δυνατότητες αλλά και τις ανάγκες του.

To θέμα δεν είναι λοιπόν τι σκάφος θα θέλατε, αλλά τι σκάφος θέλετε, ποίες είναι οι ανάγκες σας που πρέπει να καλύψει. Θα κάνετε κοντινές βόλτες ή μακρινά ταξίδια? Το θέλετε κυρίως για τουρισμό ή για ψάρεμα? Σκοπεύετε να μένετε μέσα? Να ταξιδεύετε με καιρό? Αν δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε! Ρωτήστε φίλους ή γνωστούς που ενδεχομένως να γνωρίζουν περισσότερα, μιλήστε με άλλους ιδιοκτήτες και καπετάνιους, μπείτε στα διαδυκτιακά fora και ρωτήστε και εκεί, προσπαθήστε να συλλέξετε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες ώστε να καταλήξετε στην καλύτερη δυνατή επιλογή.

Καταλήξατε λοιπόν στο τι σκάφος θέλετε και ήρθε η ώρα της αναζήτησης. Ψάξτε τις αγγελίες στον τύπο, τις αγγελίες στο διαδύκτιο και πηγαίνετε να δείτε από κοντά τα σκάφη που σας ενδιαφέρουν. Δεδομένου ότι έχετε καταλήξει στον τύπο και το μέγεθος που σας ενδιαφέρει, μείνετε σε αυτό και αποφύγετε να ενδώσετε στον πειρασμό του μεγαλύτερου που σίγουρα θα σας προτείνει ο πωλητής! Επισκεφτείτε τα ναυπηγεία και τις αντιπροσωπείες καινούριων σκαφών και δείτε τα μεταχειρισμένα που έχουν από ανταλλαγές. Τα τελευταία μπορεί να έχουν και κάποια εγγύηση, όπως επίσης να μην χρειάζονται επισκευές, αλλά είναι κατά κανόνα λίγο ή αρκετά ακριβότερα από το να το αγοράζατε από ιδιώτη.       

Βρήκατε λοιπόν ένα σκάφος που σας ενδιαφέρει. Ήρθε η ώρα να το ελέγξετε! Να μην ξεχνάτε ποτέ ότι μια βλάβη στο αυτοκίνητο και μια βλάβη στο σκάφος, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Μια βλάβη στο σκάφος στην καλύτερη περίπτωση θα σας ταλαιπωρήσει και θα σας χαλάσει τις διακοπές, στην χειρότερη και απευκταία, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των επιβατών και την δική σας. Ο έλεγχος στην μηχανή, τα ηλεκτρικά και την καρίνα πρέπει να είναι ενδελεχής και να γίνει από κάποιον επαγγελματία τον οποίο εμπιστεύεστε.

Ακολουθήστε το παρακάτω check list και θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες βλάβης μεσοπέλαγα!

- Ελέγξτε τις μηχανές και το μηχανοστάσιο για σημάδια από λάδι. Η ύπαρξη λαδιού σε αυτά τα σημεία μπορεί να υποδηλώνει διαρροή.
- Ελέγξτε τα μπεκ, τα μπουζί και τους σωλήνες για διαρροή λιπαντικών
- Ελέγξτε την κατάσταση των σωληνώσεων, των ενώσεων και των ιμάντων
- Ελέγξτε τα μπουζοκαλώδια, αν δείτε σκουριά ή είναι πολύ βρώμικα πιθανόν να σημαίνει κακή ή ανεπαρκή συντήρηση του σκάφους.
- Ζητήστε να δείτε το βιβλίο service
- Ελέγξτε την μηχανή για άσπρα στίγματα ή σκόνη, σημάδι ότι η μηχανή λειτουργούσε σε υψηλές θερμοκρασίες για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
- Ελέγξτε το λάδι της μηχανής, αν είναι μαύρο είναι ένδειξη ότι πιθανόν να έχει εισέλθει νερό εσωτερικά της μηχανής
- Ελέγξτε τις βαλβολίνες
- Ελέγξτε την τα πόδια και τις προπέλες των μηχανών, ψάξτε για σημάδια φθοράς που υποδηλώνουν χτύπημα της μηχανής σε ξέρες, βράχους κλπ.

Όταν τελειώσετε με τον έλεγχο της μηχανής, ελέγξτε το υπόλοιπο σκάφος, δίνοντας μεγάλη σημασία στα παρακάτω:

Ελέγξτε τα υδραυλικά τα καλώδια και τις ντίζες του τιμονιού και του συστήματος πρόωσης
- Θέστε σε λειτουργία και ελέγξτε όλα τα ηλεκτρικά συστήματα.
- Ελέγξτε με προσοχή τα τεπόζιτα καυσίμων, του σωλήνες, τα καλώδια και προσέξτε για διαρροές.
- Ελέγξτε τις μπαταρίες και τους ακροδέκτες για σημάδια σκουριάς.
- Ελέγξτε τους εσωτερικούς χώρους, καμπίνες, ταμπούκια κλπ.

Οι παραπάνω έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την πρώτη εκτίμηση του σκάφους, σε καμία όμως περίπτωση δεν αντικαθιστούν τον ενδελεχή έλεγχο που πρέπει να γίνει από έναν επαγγελματία. Ο τελευταίος έχει την εμπειρία να δει προβλήματα που σε πρώτη ματιά μπορεί εμείς να μην δούμε.

Τέλος, ζητήστε οπωσδήποτε να πάτε μια τουλάχιστον βόλτα το σκάφος για να δείτε την συμπεριφορά του στο φυσικό του περιβάλλον. Μόνο στην θάλασσα μπορείτε να διαπιστώσετε προβλήματα όπως λάθος θέση του κινητήρα, κακή πλεύση λόγο κακής κατανομής βάρους κλπ.

Όταν δοκιμάσετε το σκάφος στο νερό, προσέξτε τα παρακάτω:

 

 - Φροντίστε η μηχανή του σκάφους να είναι κρύα πριν το τεστ, σε διαφορετική περίπτωση μπορεί ο πωλητής να την ζέστανε πριν το τεστ για να κρύψει κάποια προβλήματα.
- Ελέγξτε το μηχανοστάσιο πριν και μετά την δοκιμή για να διαπιστώσετε τυχών διαρροές
- Μην διατάσετε να δοκιμάστε το σκάφος δε διαφορετικές στροφές, διάφορες ταχύτητες, απότομες στροφές και διαφορετικές κατευθύνσεις σε σχέση με τον κυματισμό.

Αν όλα πάνε καλά ή αν τα ενδεχόμενα προβλήματα είναι εύκολο να επιδιορθωθούν, μπορείτε να αρχίσετε να διαπραγματεύεστε με τον πωλητή, φροντίζοντας να ζητήσετε να αφαιρεθούν από την τιμή τα κόστη επιδιόρθωσης προβλημάτων που δεν είχαν επισημανθεί από την αρχή.

Καλές βόλτες, καλές θάλασσες, πάντα με προσοχή και σεβασμό στην θάλασσα. Να θυμάστε πάντα να φοράτε σωσίβιο και το engine stop!

 

Το διαβάσαμε στο greek seas portal